Blogartikel
21
 
06
 
2024

Rentedaling. Het ideale moment om te investeren in nieuwbouw!

Rentedaling: het juiste moment om te investeren in nieuwbouw vastgoed

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft begin juni voor het eerst in vijf jaar haar rente verlaagd. Wat betekent dit voor de hypotheek- en woningmarkt? Vooral doorstromers kunnen hiervan profiteren.

Waarom dalen de rentes?

De daling van de rentevoeten voor woonkredieten is grotendeels te danken aan een combinatie van economische factoren en beleidsmaatregelen van centrale banken. Door de inflatie te beheersen en economische groei te stimuleren, worden de leenkosten verlaagd. Dit vertaalt zich rechtstreeks in lagere maandelijkse aflossingen voor hypotheekleningen, waardoor vastgoedfinanciering toegankelijker wordt.

Wat betekent dit voor u?

Voor potentiële kopers en investeerders betekent dit dat de drempel om in vastgoed te stappen lager is. Lagere rentevoeten betekenen niet alleen lagere maandelijkse betalingen, maar ook dat u meer kunt lenen voor dezelfde maandelijkse last. Dit biedt de mogelijkheid om te investeren in hoogwaardige nieuwbouwprojecten die voorheen misschien buiten uw bereik lagen.

Inflatie onder controle?

Volgens de ECB is de inflatie in Europa onder controle en is het nu tijd om de economie te stimuleren. Er werd al een tijdje gespeculeerd over de renteverlaging, die nu werkelijkheid is geworden. Waar de ECB vorig jaar de rente nog flink verhoogde om de inflatie te beteugelen, kiest ze nu een andere koers. Dit ondanks dat de inflatie in mei nog 2,6% bedroeg, hoger dan de beoogde 2%.

Daling korte hypotheekrente

De verlaging van de rente door de ECB is gunstig voor huizenkopers, en met name voor doorstromers. Veel economen verwachten dat de korte hypotheekrente (variabel tot 2 jaar vast) in reactie op de renteverlaging licht zal dalen. Hoewel woningkopers vaak gefocust zijn op de (middel)lange rentes, zoals 10 jaar vast, is ook de korte hypotheekrente van groot belang. Waarom?

Voordeel voor kopers met nood aan een overbruggingsfinanciering

Als doorstromer koop je vaak een nieuw huis voordat je je huidige woning hebt verkocht. Hiervoor is meestal een tijdelijke overbruggingsfinanciering nodig, om de overwaarde van het oude huis te kunnen gebruiken voor de aankoop van het nieuwe. Deze overbruggingsfinanciering wordt bepaald door de korte hypotheekrente, die momenteel rond de 5% à 6% ligt. Als deze rente daalt, wordt financiering haalbaarder en dit heeft positieve gevolgen voor de doorstroom op de woningmarkt.

Wat brengt de toekomst?

Of de ECB de volgende maanden nog meer renteverlagingen zal doorvoeren, is echter onzeker. De centrale bank trok donderdag de inflatievooruitzichten op, en verwacht een gemiddelde inflatie van 2,5 procent dit jaar (voorheen 2,3 procent) en 2,2 procent in 2025. De economische groei zou versnellen tot 0,9 procent in 2024 en 1,4 procent in 2025.

Wat zijn de voordelen van investeren in nieuwbouw?

De voordelen zijn legio…

• Energie-efficiëntie: nieuwbouwprojecten worden gebouwd volgens de nieuwste bouwvoorschriften en zijn vaak veel energiezuiniger. Dit resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

• Onderhoudsvriendelijk: omdat alles nieuw is, zijn er minder onverwachte onderhoudskosten in de eerste jaren. Dit zorgt voor een zorgeloze investering en een hogere levenskwaliteit.

• Moderne voorzieningen: nieuwbouwprojecten bieden de modernste voorzieningen en technologieën, wat niet alleen het comfort verhoogt, maar ook de toekomstige waarde van het vastgoed.

• Garantieperiodes: nieuwbouw komt vaak met uitgebreide garantieperiodes, wat extra financiële zekerheid biedt.

Onze projecten

Bij Chapter George zijn we trots op onze nieuwbouwprojecten in de regio. Onze projecten combineren knappe architectuur met duurzame bouwmaterialen en innovatieve oplossingen. We streven ernaar om onze klanten niet alleen een huis te bieden, maar een thuis waarin ze kunnen groeien en bloeien.

Dus… waarom wachten?

Met de huidige dalende rentevoeten is dit een uitstekend moment om de sprong te wagen en te investeren in nieuwbouw vastgoed. Of u nu op zoek bent naar uw eerste woning, een nieuwe gezinswoning, of een investering die rendement oplevert, de huidige marktomstandigheden bieden u een unieke kans.

Voor meer informatie over onze projecten en om te zien hoe wij u kunnen helpen, bezoek onze website of neem contact op met Stefan via 0470 88 50 50 of write@chaptergeorge.be

LET’S CONNECT

Write or call george!

Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact

CALL OR MAIL GEORGE

Contacteer ons

Bedankt voor uw bericht!
Er ging iets mis. Probeer het even opnieuw.