Veel jonge mensen kopen eerst een klein huis of een appartement dat na een aantal jaren wordt ingeruild voor een nieuwe en grotere woning. Tot nu toe mochten onder bepaalde voorwaarden eerder betaalde verkooprechten (beter gekend als registratierechten) ‘mee worden genomen’, wat impliceert dat de betaalde registratierechten op de eerste aankoop in mindering worden gebracht van de belasting op de jongste aankoop.
Stefan Wattez, sales manager Chapter George:
Belangrijk om te weten: 2023 is het laatste jaar waarin kopers de registratierechten kunnen meenemen. Het systeem van ‘meeneembaarheid’ wordt vanaf 1 januari 2024 namelijk afgeschaft. Er komt wel een overgangsregeling: tot eind 2023 zal de koper kunnen kiezen voor de meeneembaarheid en 6% registratierechten, ofwel voor het verlaagd tarief van 3% zonder meeneembaarheid. Vanaf 1 januari 2024 wordt die 3% de algemene regel. Voor kopers komt het erop aan goed te rekenen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. Wie kiest voor de meeneembaarheid mag in 2023 uitgaan van een maximaal voordeel van 14.500 euro i.p.v. 13.000 euro vorig jaar. Die verhoging komt er omwille van de hoge inflatie.
Koopt u een nieuwbouwwoning of -appartement? Als de grondwaarde onder het stelsel van de registratierechten valt, waarbij sowieso het tarief van 12% van toepassing is, kunt u ook daar van de meeneembaarheid genieten. Dat geldt wel enkel voor de grondwaarde en heeft geen betrekking op de constructiewaarde van de woning, dewelke onder het BTW-tarief valt. Het ‘rugzakprincipe’, of de ‘meeneembaarheid’ afgeschaft
Meeneembaarheid impliceert dat je in bepaalde gevallen de registratierechten, betaald voor een eerdere aangekochte woning, in mindering kunnen worden gebracht van de registratierechten die je verschuldigd bent bij de aankoop van een nieuwe (enige) woning. Dit noemt men ook het ‘rugzakprincipe’ of de ‘meeneembaarheid van verkooprechten’. Op die manier hoef je dus niet de volle pot aan registratierechten te betalen bij de aankoop van de nieuwe woning.
In het kader van de hervorming van de tarieven voor het Vlaams verkooprecht werd deze meeneembaarheid afgeschaft, weliswaar met een overgangsperiode. Tot 1 januari 2024 kunnen kopers kiezen voor de meeneembaarheid met de ‘oude’ tarieven, ofwel voor de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid. Uiteraard gelden er bij elk van deze tarieven en voordelen enkele voorwaarden.
- de authentieke akte van aankoop van de nieuwe en enige woning moet gebeuren uiterlijk 31/12/2023.
- de authentieke akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1/1/2022. Op die manier wordt ook de instroom in meeneembaarheid beperkt.
Alle voorwaarden vind je hier
https://www.vlaanderen.be/meeneembaarheid-van-het-verkooprecht
Rekenen geblazen
Voor kopers is het goed rekenen geblazen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. In het laatste jaar van haar bestaan bedraagt de meeneembaarheid (maximaal) 14.500 euro, een geïndexeerde verhoging met 1.500 euro tegenover vorig jaar. Die stijging is een belangrijk element voor kopers om mee te nemen in hun rekenwerk.
Einde ‘meeneembaarheid’ vanaf 1/1/24!
De meeneembaarheid dooft geleidelijk aan uit om volledig afgeschaft te worden met ingang van 1 januari 2024. Overweeg je dus een aankoop van een enige en eigen woning, dan loont het de moeite om tijdig beslissingen te nemen.
En daar kunnen wij je uiteraard bij adviseren en helpen…
Contacteer Stefan Wattez via tel of Whatsapp 0470/88.50.50
Hebt u een vraag of bent u geïnteresseerd in één van onze projecten? Laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.